jubiler sklep jubilerski
skup diamentów sprzedaż ratalna komis ekspertyzy wyceny porady dlaczego warto nam zaufać gwarancja jakości o nas
strona główna o diamentach kontakt inwestycje pomoc częste pytania (FAQ) Talizmany Warto przeczytać! poleć znajomym
symbol: kategoria:   od: zł  do: zł

Biżuteria
Zakupy okazjonalne
Biżuteria z brylantami
Zakupy wg cen
Asortyment
Sprzedaż i skup materiałów

2. Co powinienem brać pod uwagę przy zakupie brylantów? <- Cofnij
 O wartości brylantów decydują cztery czynniki, potocznie określane jako 4C (ang. carat, colour, clarity, cut). CARAT - masa brylantów wyrażana jest w karatach 1 [ct] = 0,2 g. COLOUR - barwa brylantów jest określana według następującej skali (skala barw GIA): najczystsza biel+ (D), najczystsza biel (E), czysta biel+ (F), czysta biel (G), biel (H), lekko stonowana biel (I-J), stonowana biel (K-Z). CLARITY - czystość diamentów określa się według następujących stopni: LC - czyste pod lupą, VVS1, 2 - bardzo, bardzo małe inkluzje, VS1, 2 - bardzo małe inkluzje, SI1, 2 - małe inkluzje, P1, 2, 3 - zanieczyszczone 1, 2, 3. CUT - jakość szlifu określają proporcje i wykończenie szlifu według następującej oceny: bardzo dobre, dobre, średnie, słabe.

kontakt | opinie klientów | zgłoś uwagi | pomoc | tabela rozmiarów | faq | o nas
Copyright by diamondsyndicate.com.pl 2005, Wszelkie prawa zastrzeżone - diamondsyndicate.com.pl